Pressiteade: Pangaliit kutsub Arvamusfestivalile kaasa mõtlema

13 august 2013

Pangaliit kutsub Arvamusfestivalile kaasa mõtlema

Eesti Pangaliit osaleb 16.-17. augustil Paides toimuval Arvamusfestivalil ja kutsub aktiivseid kodanikke aruteludes kaasa mõtlema. Pangaliidu ja Praxise ühise arutelu keskmes on meie rahaline tulevik ja käitumisviisid, mis tagaksid muretuma äraelamise ka pensionieas.

Reedel 16. augustil kell 13.00 ootame avatud arutelule „Pensionär 2050“ eeskätt kõiki noori, kelle sünniaasta jääb vahemikku 1988-1990. „Meie eesmärk on, et 2050. aasta ümbruses pensionile jäävad noored mõtleksid ja teadvustaksid endale, milliseks kujuneb nende pensionipõlv tänase käitumise põhjal. Osaleda võivad loomulikult ka need, kel huvi lihtsalt kaasa rääkida – keegi passist vanust kontrollima ei hakka,“ selgitas Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm. Arutelud toimuvad väiksemates gruppides, mida juhivad SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas, NASDAQ OMX kommunikatsioonijuht Ott Raidla ja Pelgulinna Gümnaasiumi inglise keele, matemaatika ja majandusõpetaja Kristi Saare.

Pärast avatud arutelu debateerivad festivali ühel pealaval mõttekoda Centari eestvedaja Janno Järve juhtimisel Triin Messimas, Kristi Saare ja Tartu Ülikooli majandusteaduste doktorant Indrek Seppo teemal „Mis saab pärast esimest sammast?“.

Finantshariduse ekspertide sõnul ei pöörata täna piisavalt tähelepanu rahaasjade pikaajalisele planeerimisele, mistõttu on inimestel tekkinud eksklik kujutelm, et praeguse penisonisüsteemi alusel on eakana võimalik muretult elada. „Tänane keskmine vanaduspension on ca 40% keskmisest palgast. See tõestab, et pensioniea nautimiseks ei piisa üksnes riigile lootmisest. Arutlejad jagavad oma nägemust sellest, mida saab ja tuleks olukorra paranemiseks ära teha igal inimesel endal ning mida tasub oodata tööandjalt, pankadelt ja riigilt,“ rääkis Talihärm.

Noortel, kellel on soov avatud arutelul osaleda, palub Pangaliit enda huvist eelnevalt märku anda, kirjutades aadressile pangaliit@pangaliit.ee. Ka on võimalus kohaletulnutel sekkuda oma küsimuste ning seisukohtadega suurel laval toimuvasse arutelusse. Täpsemat infot programmi ja muud festivali puudutava kohta leiab www.arvamusfestival.ee.

Eesti Pangaliit
Tegevjuht